Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Ikä voimavarana

Keskiviikko 25.11.2015 - Marjatta Jabe

Yhteiskuntamme tuhlaa valtavasti voimavaroja. Kärsijöitä ovat sekä nuoret että vähänkin varttuneemmat. Liian monet osaavat ihmiset joutuvat joko kilometritehtaalle tai vain odottavat eläkkeelle pääsyä.

Ikärasismi on tosiasia usealla työpaikalla. Eräs rekrytointikonsultti kertoi minulle, että hänelle annettiin tehtäväksi valita hakijoiden joukosta 4-5 parasta henkilöä tehtävään. Ja sitten annettiin lisäohje: ”Jätä sitten huomioimatta kaikki yli 45-vuotiaat henkilöt.”

Eikä tämä ole ainut tapaus. Tosin rima usein asetetaan 50 vuoden paikkeille. Ikärasismi on kielletty, mutta sitä tapahtuu. Eikä se ole harvinaista.

Samalla yhteiskunnan päättäjät nostavat eläkeikää. Muuten ei hyvinvointiyhteiskuntaa kyetä pitämään yllä. Yhtälö on mahdoton, jollei tehdä jotakin.

Keinoja toki on. Ensimmäinen on asennemuutos. Kokemus on positiivinen asia ja sitä voidaan hyödyntää monin tavoin. Yhä useampi on valmis kantamaan kortensa kekoon jatkamalla työntekoa pidempään. Työhalukkuutta on, jos kokee itsensä tarpeelliseksi. Siinä johtaminen korostuu, samoin työtovereiden asenteet. Vastuu on myös seniorilla itsellään. On pidettävä osaamisensa ajan tasalla.

Sitä paitsi eläkkeelläkin on mahdollista hyödyttää yhteiskuntaa. Monet hoitavat omaisiaan, kuten puolisoaan ja lapsenlapsiaan, osa taas on aktiivisesti mukana vapaaehtoistyössä, tekee osittain töitä tai toimii mentorina. Tämä on valtava yhteiskunnallinen panos myös taloudellisesti. Ilman sitä hyvinvointiyhteiskunta ei pysyisi pystyssä. Ja joka tapauksessa eläkeläiset maksavat veronsa ja kuluttavat.

Uutta tuoretta ajattelua ja mahdollisuuksien näkemistä todella tarvitaan niin yhteiskunnan päättäjiltä kuin työnantajiltakin. Kirjaani ”Ikä voimavarana” olen haastatellut sekä poliitikkoja että johtajia, joiden yritykset on palkittu ikäohjelmistaan. Näitä ikäystävällisiä työpaikkoja soisi olevan enemmänkin. Hyviä esimerkkejä löytyy.

Myös tutkijat ovat antaneet vinkkejä siitä, miten talouden monet haasteet ja ihmisten eliniän nousu voidaan onnistuneella tavalla yhdistää. Eikä senioreitakaan ole unohdettu. Monen varttuneen ihmisen tarina todella lämmittää mieltä.

Kirjailija on tavattavissa Tuusulan Tietokirjapäivässä 28.11.2015 klo 11-13.30 Kokoushotelli Gustavelundissa Tuusulassa. Kirja Ikä voimavarana esitellään tapahtumassa.

1 kommentti . Avainsanat: ikäjohtaminen, ikäsyrjintä, seniori, työurien pidentäminen